Stichting Ekiko & International Marveld Tournament 2024

Stichting Ekiko is dit jaar het goede doel van het 34e Internationale Marveldtoernooi. Stichting Ekiko helpt pleegkinderen aan een fijnere start bij een pleeggezin door ze een koffer gevuld met eerste basisbenodigdheden mee te geven.

Soms wordt een kind uit huis geplaatst bij een pleeggezin. Dan is het fijn om een eigen pyjama, tandenborstel en knuffel bij je te hebben. Zodat je je op die andere, vreemde plek ook een beetje thuis voelt. Maar vaak komen deze kinderen met lege handen aan op de nieuwe plek. Het gaat namelijk om kinderen die in crisissituaties uit huis geplaatst worden. Op dat moment is er geen tijd om een koffer voor ze in te pakken. En in sommige gevallen hébben die kinderen niets om in te laten pakken. 

Voor die kinderen zet Stichting Ekiko zich in. Ekiko staat voor ‘Elk Kind een Koffer’. De stichting is opgericht in 2013 in het Twentse Delden door enkele pleegouders die de bovenstaande situatie persoonlijk hadden meegemaakt. Vanuit de gedachte dat elk kind eigen spullen en herinneringen verdient. En ook om pleegouders te helpen. Zodat ze bij de start volledige aandacht aan het kind kunnen geven, want soms horen ze pas een uur van te voren dat een kind naar ze onderweg is. Geen tijd om de inkopen in alle rust nog zelf te doen. 

Koffers

Met hulp van sponsoren en donateurs kopen wij koffers en vullen wij deze met de essentiële items waar geen kind zonder kan. Wij verstrekken circa 200 koffers per jaar aan jeugdzorginstellingen die actief zijn in Overijssel.

De koffers van Ekiko zijn stevige trolleys, gloednieuw, en gevuld met zorgvuldig geselecteerde inhoud. We hebben per leeftijdscategorie (van pasgeboren tot 18 jaar) en per geslacht een lijst met basisbenodigdheden voor in de koffers. Denk hierbij aan een setje kleding, ondergoed, een pyjama, toiletartikelen, een knuffel, een troostdekentje, een leesboek, en een spelletje. De kosten van een koffer met inhoud zijn € 100 tot € 150.

De gevulde koffers worden door jeugdzorgmedewerkers meegenomen wanneer zij een kind naar het pleeggezin brengen. Het kind komt zo niet met lege handen, maar met een eigen koffer met spulletjes aan bij het pleeggezin.

Help ons met spullen of geld

Omdat Stichting Ekiko volledig afhankelijk is van sponsoring en donaties zijn we op zoek naar bedrijven, netwerkclubs, kerken, scholen en particulieren die zich aan Ekiko willen verbinden. Dat kan door middel van een donatie van geld – eenmalig of structureel – maar ook van spullen die in de koffers passen. Denk hierbij aan een collectie kinderkleding, een partij toiletspullen, of een donatie na een magazijnopruiming. Wij vinden het wel belangrijk dat deze spullen (zo goed als) nieuw zijn. 

Doneren

Een eenmalige donatie kan altijd gedaan worden op ons rekeningnummer NL59 RABO 0175 4207 77 t.n.v. Stichting Ekiko.